สตรีที่มีระดับวิตามิน อี สูง จะช่วยให้ทารกน้อยในครรภ์ตัวใหญ่กว่า

Vitamin-E

วิตามินอีเป็นสารต้านอนุมูลอิสระที่มีบทบาทสำคัญในการปกป้องเซลล์จากสารอนุมูลอิสระทั้งหลาย (ซึ่งสารอนุมูลอิสระนั้นเป็นตัวการสำคัญในการทำลายผนังเซลล์, ดีเอ็นเอ, ลดประสิทธิภาพการทำงานของระบบภูมิคุ้มกัน และทำให้เราดูแก่ขึ้นนั่นเอง)

วิตามินอีนั้นมีความจำเป็นต่อการเจริญเติบโตของระบบประสาทและเส้นเลือดในทารก ซึ่งสอดคล้องกับการศึกษาจากวิทยาลัยแพทย์ด้านกระดูกและกล้ามเนื้อแห่งรัฐนิว เจอร์ซี่ ที่ระบุว่าระดับวิตามินอีในสตรีตั้งครรภ์มีความเกี่ยวพันกับการคุณภาพการเจริญเติบโตของทารกในครรภ์ ทางกลุ่มผู้วิจัยได้มีการวัดระดับของอัลฟ่า และแกรมม่า โทโคเฟอรอล (รูปหนึ่งวิตามินอีที่พร้อมใช้งาน) พร้อมๆ กับวัดการเจริญเติบโตของทารกในครรภ์ไปด้วย พบว่าสตรีมีครรภ์ที่มีระดับอัลฟ่า-โทโคเฟอรอลสูงมีอัตราการให้กำเนิดบุตรที่มีขนาดตัวใหญ่กว่า นอกจากนั้นยังช่วยลดความเสี่ยงต่อการให้กำเนิดทารกที่น้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์ได้ และที่สำคัญคือสตรีที่เลือกรับประทานอาหารที่อุดมไปด้วยวิตามินอี และทานวิตามินอีเสริมจะส่งผลให้มีระดับของอัลฟ่า-โทโคเฟอรอลในเลือดสูง ดังนั้นคงไม่ช้าไปหากคุณจะเริ่มสนใจในการเลือกรับประทานอาหารที่มีวิตามินอีและอัลฟ่า-โทโคเฟอรอลสูงเพิ่อกระตุ้นการเจริญเติบโตของลูกน้อยในครรภ์

Women high in vitamin E have bigger babies

Vitamin E is an important antioxidant that protects the cells against free radicals- highly reactive chemicals that destroy cell membranes, DNA, depress the immune system and promote aging. The vitamin is critical for nerve and blood vessel growth in infants. According to researchers from the New Jersey School of Osteopathic Medicine, vitamin E levels in pregnant women are vital for pre-birth (prenatal) growth. They compared blood levels of Alpha- and gamma- tocopherols (two types of vitamin E) with measures of fetal growth in pregnant women. Women with higher levels of alpha-tocopherol delivered larger babies and had a reduced risk of delivering low birth weight infants. Alpha-tocopherol levels were higher in women who consumed more vitamin E in the diet and took vitamin E suplements. Consuming foods high in vitamin E and alpha-tocopherols promote normal fetal growth. ( America Journal Clinical Nutrition, 84; 1442 – 1448, 2006)

ขอขอบคุณผู้แปล คุณอารีรักษ์ ฤดีสถิต

ขอขอบคุณข้อมูลจากนิตยสาร Fitness RX

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s